Raporlar

Gergerlioğlu: “Yardım yapılan kurumlar neden açıklanmıyor?”

Gergerlioğlu: “Yardım yapılan kurumlar neden açıklanmıyor?”

Plan ve Bütçe komisyonunda konuşan HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş ve sandık gibi yerlere yardım adı altında dağıtılan 1,4 milyar lira gizleniyor dedi- akarhaber

HİÇBİR DENETİM YOK

Cumhurbaşkanlığı Sayıştay raporlarıyla ilgili bazı konulara değinen Gergerlioğlu, “Hiçbir denetim bulgusu olmamasına rağmen güvenilir bilgi içerdiği kanaatine varılmış nasıl olmuşsa. Yüz binlerle ifade edilen mali işlemin bulunduğu bir kamu idaresinde hiçbir denetim bulgusunun olmaması denetimin doğasına aykırıdır. Burada, Cumhurbaşkanlığı denetim grubunun baskı altında olduğunu zaten hepimiz biliyoruz, bunu da söyleyelim. Genel faaliyet raporunda, bütçeden yardım alan dernek, vakıf, birlik, kurum, kuruluş, sandık ve benzeri teşekküllerin faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelere yer verilmesi gerekmekte. 2020 ve 2021 yıllarında eleştiri konusu edilmesine rağmen 2022 Yılı Genel Faaliyet Raporu’nda da bu kapsamda yardım yapılan kurum ve kuruluşların faaliyetlerine ilişkin herhangi bir bilgiye yer verilmeksizin sadece yardım yapan idarelerin açıklandığı görülmüştür. Şimdi, TÜGVA gibi kuruluşlar üzerinden önemli kamu pozisyonları için yandaş insan kaynağı temini var. Osmanlıhttps://yesilsolparti.org/ Ocakları ve benzeri kuruluşlar üzerinden paramiliter grupların desteklenmesi iddiaları var ve algı yönetimi için çalışan ve kavram üreten SETA gibi kurumlar var. Kurulan ihale düzeninde, konumuna göre alınan komisyonların “bağış” adı altında bu derneklere yönlendirilmesi var. Şimdi, bütün bunlar varken sadece yardım yapan kurumlar listeleniyor, yardım yapılanlar değil. Bu, çok ciddi bir durum” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK HARCAMA BİLGİSİNİ KAMUOYUNDAN GİZLİYORLAR

Bu konunun üç yıldır eleştiri konusu olmasına rağmen raporlanmadığını söyleyen Gergerlioğlu, “2022 yılında 1,4 milyar lira çok yüksek rakam olmayabilir ama doğrudan yolsuzluğa konu olan bir rakamdan bahsetmiyoruz, yukarıda sayılan 4 maddenin organizasyonu ve finansmanının devlet tarafından yapılıyor olması durumu bu. Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin harcamalarının açıklanmasını düzenleyen ilgili maddeleri, madde 313 ve madde 325 var olmasına rağmen aşağıda yer alan ek tabloya baktığımızda her kamu idaresinin aylık ve yıllık harcamalarını en detaylı hâliyle kamuoyuna açıklaması gerekmekte. Fakat Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı başta olmak üzere özellikle tüm kurumlar bu harcamaları ikinci seviye detayda açıklayarak birçok harcama bilgisini kamuoyundan gizlemekte. Bize ne söylemekte bunlar? İkinci seviye harcama detayları dahi kamuoyunda çokça tartışmaya neden olurken detaylı harcamaların israf yapan grupları nasıl zora sokacağını takdirinize sunuyorum, en önemlisi ise kim tarafından, ne amaçla harcandığını bilemediğimiz örtülü ödenek, gizli hizmet giderleri rakamları; biz harcanan toplam rakamı görebiliyoruz Sayın Yılmaz. Bu kanunun ilgili hükmüne uyulsa Cumhurbaşkanlığı, MİT, Emniyet, Jandarma, Genelkurmay gibi kurumların her biri için ne kadar örtülü ödenek harcaması yapıldığı görülebilir” şeklinde konuştu.

“HARCAMANIN İSMİNİ DEĞİŞTİREREK MAKYAJLIYORLAR”

Harcamanın eski ve kadim adının görev zararları olduğunu fakat harcama detaylarının basit makyajlamalarla, isim perdelemeleriyle kamuoyunun gözünden kaçırılmaya çalışıldığını aktaran Gergerlioğlu, “Adı belki de cumhuriyet tarihi boyunca görev zararı olan harcama detayı aşağıdaki gibi yani “görevlendirme giderleri” adı altında makyajlanıyor. 2022 yılında bu yapılan harcama 216 milyar liradır. Bu harcama detayı devletin işletmelerinde yönetim zaafı ve belki yolsuzluğun bedeli olan bir kamu zararıdır. İktidar bir kelime oyunuyla bunun tartışılmasını ve buna fokus yapılmasını engellemeye çalışıyor, dolayısıyla tartışmak ve gündem yapmak önem arz ediyor. “Görevlendirme gideri” kelimesi muhteva bakımından söz konusu mali işlemi tanımlamaktan fersah fersah uzaktır; bu, buz gibi görev zararı, belki de sorgulanmaya muhtaç kamu zararıdır. Kamu zararı, Sayıştay nezdinde ilgilisine rücu edilecek resmî bir sorumluluğu ifade etmektedir” dedi.

1,4 MİLYAR LİRALIK BİR RAKAM GİZLENİYOR

Yardım alan derneklerin ve vakıfların niye açıklanmadığını soran Gergerlioğlu, “1,4 milyar liralık bir rakam var ve bu gizleniyor. Genel Muhasebe Yönetmeliği’nin maddeleri apaçık ortada -313 ve 325- ancak kamu idaresi aylık ve yıllık harcamalarını en detaylı hâliyle dördüncü ekonomik seviye detayda vermesi gerekirken, ikinci seviye detayda açıklayarak birçok harcama kamuoyundan gizleniyor Sayın Yılmaz. Bu neden böyle oluyor? Bunu açıklamanızı istiyorum ve yine “görev zararları” ifadesi yerine “görevlendirme giderleri” denilerek nelerin üstü örtülmeye çalışılıyor, neler makyajlanmaya çalışılıyor? Bunu da açıklamanızı istiyorum” ifadelerini kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica