Raporlar

Gergerlioğlu: ‘Kolluk güçleri öldürünce cezasızlık da devam ediyor’

Gergerlioğlu: ‘Kolluk güçleri öldürünce cezasızlık da devam ediyor’Gergerlioğlu; “Diyarbakır Newroz’da Kemal Korkut’un herkesin gözü önünde vurularak canlı yayında adeta öldürülmesini herkes seyretti. Sonrasında bu konunun kapatıldığını da çok iyi biliyoruz” dedi. detaylar haberimizde…

Gergerlioğlu: ‘Kolluk güçleri öldürünce cezasızlık da devam ediyor’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu Suriyeli Ali El Hemdan’ın Polis kurşunu ile Öldürülmesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Soru Önergesi ile sorarak meclis gündemine taşıdı.

Olay:

Adana’nın Seyhan ilçesine bağlı Sucuzade Mahallesi’nde dün polisin uygulama yaptığı sırada ara sokağa doğru koşan Suriyeli Ali El Hemdan’ın öldürüldüğü iddia edilmiştir. Hemdan’ın “Dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis kurşunuyla kalp hizasında sırtından vurularak öldürüldüğü belirtilmektedir. Adana Adli Tıp Kurumu’ndaki (ATK) otopsi işlemleri ardından ailesi tarafından cenazesi alınan Hemdan’ın dün gece toprağa verildiği belirtilmiştir.

Dr. Gergerlioğlu Açıklaması:

Polisin yetkileri haddinden fazla artırılmıştı!

Zaten yetkileri Polis Salahiyet ve Vazife Kanunuyla artırılmış polislere, son zamanlarda fiilen tanınan pek çok yetkiler sayesinde çok fazla yaralama ve ölüm hadisesi olmuştur.

Baran Tursun ve Kemal Korkut’ta Polis kurşunuyla öldürülmüştü cezasızlık yaşandı!

Baran Tursun polis kurşunuyla vurulan ve hayati olmayan bir şekilde durdurulabilecekken ölümüne neden olan bir ateş açmayla katledilen bir kişiydi. O ve onun benzeri birçok kişi fevri, keyfi bir şekilde kullanılan polis yetkisiyle öldürüldü. Yine en son Diyarbakır Newroz’da Kemal Korkut’un herkesin gözü önünde vurularak canlı yayında adeta öldürülmesini herkes seyretti. Sonrasında bu konunun kapatıldığını da çok iyi biliyoruz. Cezasızlık yaygın bir uygulama olarak devam etmekte.

Vali soruşturma daha bitmeden “Kaza” olduğunu nereden biliyor?

Son olarak Ali El Hemdan olayında gördüğümüz gibi mülki amir aileyi ziyaret ederek olayın kaza olduğunu söylüyor. Olay kaza mıdır? Yoksa taammüden midir? Taksirle bir öldürme olayı mıdır? Bunlar daha araştırma ile ortaya çıkmadan Vali hüküm vererek ihsası reyini ortaya koymuş oluyor. Bunlar kabul edilecek hadiseler değildir!

En ufak basın toplantısında basın açıklamasında gösteri ve yürüyüşe keyfi aşırı müdahaleler gördük!

Son zamanlarda polisin yetkisinin her alanda artırıldığını çok iyi biliyoruz. En ufak basın toplantısında basın açıklamasında gösteri ve yürüyüşlerde aşırı keyfi bir şekilde müdahalelerin olduğunu bildiğimiz bir ortamda son yaşanan olay tesadüfen yaşanmış sıradan bir olay değildir. Bir an önce adil bir yargılamayla olayın aydınlatılması gerektiğini düşünüyoruz!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Sorular:

1- Suriyeli Ali El Hemdan’ın polis kurşunu ile öldürüldüğü iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili açılmış bir soruşturma var mıdır?
2- Suriyeli Ali El Hemdan’ı öldürdüğü iddia edilen polis memuru halen görevine devam etmekte midir? Eğer görevine devam ediyorsa sebebi nedir?
3- Adana Valisi Mahmut Demirtaş acılı aileyi ziyaret ederek: “Olayın kaza sonucu” meydana geldiğini belirttiği iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa henüz soruşturma bile doğru düzgün sonuçlanmazken bu açıklamayı yapması polis memurunu korumak için midir?
4- Suriyeli Ali El Hemdan’ın nasıl bir hareketi olmuştur ki polis memuru silah kullanmak gereği hissetmiştir?
5- Diyarbakır Newrozunda yine polis kurşunu ile öldürülen Kemal Korkut’un ve yine polis kurşunu ile öldürülen Baran Tursun’un zanlılarına uygulanan muamelenin diğer polislerin de rahatlıkla silah kullanmalarına yol açtığı iddiası doğru mudur?
6- Silahsız sivillerin bu şekilde başlarına gelebilecek polis kurşunundan korunabilmeleri için Bakanlığınızın önerileri nelerdir?

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica