Raporlar

Gergerlioğlu: “Kocaeli Halkının Kanser edilmesine seyirci kalmayacağız”

Cumhur İttifakı Kocaeli’nde lastik yakarak enerji üretip yandaş şirketlere para kazandırmaya çalışıyor ama bu arada Kocaeli halkını kanser edecekler! Biz şiddetle bu konunun karşısında olacağız.

Gergerlioğlu: “Kocaeli Halkının Kanser edilmesine seyirci kalmayacağız” … Gergerlioğlu; “Bu yasa teklifi iktidar ve şirketlerin beraber kafa kafaya verip, kurguladıkları bir yasa teklifi; bu çok belli. Kötüye giden ekonomiyi şirketler ile kafa kafaya vererek halkın malını, doğayı talan ederek, diriltmeye çalışan bir anlayış ile karşı karşıyayız” dedi. detaylar haberimizde…

Gergerlioğlu: “Kocaeli Halkının Kanser edilmesine seyirci kalmayacağız”

Cumhur İttifakı Kocaeli’nde lastik yakarak enerji üretip yandaş şirketlere para kazandırmaya çalışıyor ama bu arada Kocaeli halkını kanser edecekler! Biz şiddetle bu konunun karşısında olacağız.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM’de Düzenlediği Basın Toplantısında Gündemi Değerlendirdi.

Öncelikle Kocaeli’yi ilgilendiren çok önemli ve hukuka aykırı bir yasa teklifini konuşmak isterim. Elektrik Piyasası Kanun Teklifi AK Partili milletvekillerinin oylarıyla Sanayi ve Teknoloji Komisyonu’na getirildi. Bu teklif son derece tehlikeli bir teklif. Bu yasa teklifi iktidar ve şirketlerin beraber kafa kafaya verip, kurguladıkları bir yasa teklifi; bu çok belli. Kötüye giden ekonomiyi şirketler ile kafa kafaya vererek halkın malını, doğayı talan ederek, diriltmeye çalışan bir anlayış ile karşı karşıyayız. Bakın ne yapılmaya çalışılıyor? Biz milletimize buradan bu büyük tehlikeyi haber vermek istiyoruz bugün. Kocaeli, Düzce ve Erzincan’ı yakından ilgilendiren Elektrik Piyasası Kanun Teklifi’nde bir madde var, nedir bu madde? Orman atıklarının, lastiklerin, çöpün yakılması suretiyle elektrik elde edilmesi planlanıyor. Bu ne demek? Ayrıştırılmayan maddeler vasıtasıyla da üretilen elektriğin yanı sıra hava kirliliğinin ortaya çıkması demek. Yasa teklifi ile bu şekilde bir yakarak enerji elde etme girişimi biyokitle tanımı içerisine alınıyor. Son derece tehlikeli bir durum.

BİR DOKTOR OLARAK KOCAELİ’NDE Kİ KANSER VAKALARINI YILLARDIR TAKİP ETTİM VE BİZİ ÇOK ÜZDÜ, ÇOK YÜKSEK ORANDA BİR KANSERE YAKALANMA ORANI VAR

Kocaeli’nde, Dilovası’nda son derece kötü bir hava kirliliği var, kanser oranları çok yüksek bir doktor olarak Kocaeli’nde ki kanser vakalarını yıllardır takip ettim ve bizi çok üzdü, çok yüksek oranda bir kansere yakalanma oranı var. Dilovası’nda yapılan bu konuda ciddi çalışmalar var ama bu çalışmaları yapan herkes cezalandırılıyor. Sanayi tesislerinin halkın sağlığını tehlikeye attığını, kanser ettiğini ortaya çıkaran tüm bilim insanları cezalandırılıyor. İşte onlardan birisi Bülent Şık; Sanayi tesislerinin Kocaeli’yi zehirlediğini, Tekirdağ, Edirne, Antalya Kumluca’yı zehirlediğini açıklayan bir raporu kamuoyuna bir makale ile bildirdiği için Devletin bu raporları gizlediğini bildirdiği için maalesef cezalandırıldı. Barış akademisyeniydi ve üstüne 1 yıl 3 ay ceza aldı. Onur Hamzaoğlu Hoca yine bu konuda ciddi çalışmalar yaptı ve yine cezalandırıldı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi işte gelinen noktada lastik yakarak enerji elde etmeyi düşünüyorlar.

KOCAELİ HALKI İSE ZEHİR SOLUYACAK İŞİN ÖZETİ BU

Değerli arkadaşlar geçen gün Meclis Genel Kurul’da da bir konuşma yaptım Kocaeli’nin hava kirliliğinin son derece kötü bir yere geldiğini ve tamamen ihmal edilmiş bir kent haline geldiğini, terkedilmiş bir kent haline geldiğini, hava kirliliğinin her gün arttığını ve çare bulunamadığını söyledim, bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de 500 bin tane lastiği yakarak elektrik elde edeceklermiş ve buradan da şirketler para kazanacak, Kocaeli halkı ise zehir soluyacak işin özeti bu. Bakın Kartepe’de yapılması düşünülüyor bu eylemin. Kartepe’de ki bir fabrikada fakat bu fabrikada bir ayrıştırma ünitesi olmadığı için kauçuk, prolitik gibi maddeler ortaya çıkacak, zaten çimento fabrikaları lastik yakıyor, bunun oluşturduğu bir ortam var ve sonuçta da yeni lastikler yakılarak Kocaeli’nin havası kirletilmiş olacak. 550 bin ton ömrünü tamamlamış lastik var Türkiye’de ve bunun ne kadarının Kocaeli’de yakılacağı da belli değil. Bakın dehşet veren rakamlar bunlar. Şimdi lastikten enerji elde etme mevzusu hiçbir yerde uygulanmıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanmıyor. Türkiye’de de uygulanmıyor ama uygulanması için şu anda yasa çıkarıyorlar. Düşünün iktidar ekonomiyi o kadar berbat bir hale getirmiş, içinden çıkılamaz bir hale getirmiş, lastik yakarak şirketler ile beraber para kazanma yoluyla ekonomiyi diriltmeye çalışıyor ama bu arada da halkın sağlığını mahvedecek ve insanları kanser edecek.

BEN KOCAELİ MİLLETVEKİLİYİM KOCAELİ’NİN BÜYÜK TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKİYORUM KAMUOYUNU BU KONUDA BİLGİLENDİRMEK İSTİYORUM

Avrupa Birliği’nin tümünde kullanılmış lastikler sadece geri kazanım amacıyla kullanılmaktadır. Bu fabrikalar nasıl ÇED raporları aldı, nasıl bunlar bir yasa teklifine dönüştü anlamak mümkün değil. Lastiklerin % 21.5’u karbon siyahı. Ayrıca yakıldıktan sonra kauçuğun içerisinde bulunan karbon siyahı da açığa çıkartıldığında ciddi miktarda bir karbon siyahı oluşacak Kocaeli’nde. Hangi illerimiz tehdit altında? Kocaeli, Düzce ve Erzincan. Ben Kocaeli milletvekiliyim Kocaeli’nin büyük tehlikesine dikkat çekiyorum kamuoyunu bu konuda bilgilendirmek istiyorum. Kocaeli halkımızı bilgilendirmek istiyorum. Son derece büyük bir tehlike var. Yasa teklifi sunuldu, komisyondan geçti ama biz genel kurulda bunun geçmemesi için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Buradan Kocaeli halkına mesajımdır. Biz bu tehlikenin farkındayız. Bu yaşadığınız kötü çevre kirliliği, kirli havanın farkındayız. Hep Birlikte yaşıyoruz ama bunun daha da artmaması için biz elimizden geleni yapacağız arkadaşlar. büyük bir rant kapısı açılmaya çalışılıyor, son derece tehlikeli bir durum. Tüm bilim insanları, çevre örgütleri, çevre mühendisleri odaları bu konuya dikkat çekiyor ama maalesef iktidar bunu dayatmaya çalışıyor. Biz şiddetle bu konunun karşısında olacağız.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica