Genel

Ahmet şık ve Murat sabuncu özgürlüğüne kavuştular

Ahmet şık ve Murat sabuncu özgürlüğüne kavuştular Cumhuriyet gazetesi çalışanları bugün hâkim karşısına çıktı. Mütalaasını açıklayan savcı, tutukluluk hallerinin devamını istedi. Mahkeme heyeti, Ahmet Şık ve Murat Sabuncu’nun tahliyesine, Akın Atalay’ın ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ahmet şık ve Murat sabuncu özgürlüğüne kavuştular detaylar haberimizde…

Ahmet şık ve Murat sabuncu özgürlüğüne kavuştular

“Yöneltilen iddialar akıl alacak gibi değil”

Cumhuriyet gazetesi çalışanları bugün 6. kez hâkim karşısına çıktı. Silivri Cezaevi önünde basın açıklaması yapmak isteyenler jandarma ve polis tarafından engellenmek istendi. Savunmanın tanıklarından gazeteci Altan Öymen “Yöneltilen iddialar akıl alacak gibi değil” diye konuştu.

“Biz nasıl kararlar vereceğimizi size soracak değiliz”

Mütalaasını açıklayan savcı, tutukluluk hallerinin devamını istedi. Avukat Tora Pekin’in “Bugün ara karar verdiniz, bundan sonraki kararlarınızda bu ara kararlarınızı dikkate almanızı istiyoruz” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Orkun Dağ, “Bu üslup ve telkin doğru değil. Biz nasıl kararlar vereceğimizi size soracak değiliz” diye karşılık verdi.

Ahmet şık ve Murat sabuncu için tahliye kararı verildi

Kararını açıklayan mahkeme heyeti Cumhuriyet İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay’ın tutukluğunun devamına hükmetti. Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve muhabir Ahmet Şık’ın ise tahliye edilmesine karar verildi.

Yolda araçlara GBT kontrolü yapıldı

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının yargılandığı 6’ncı duruşma bugün Silivri Cezaevi yerleşkesi içindeki Silivri Adliyesi’nde görüldü. Duruşmayı izlemek üzere Silivri’ye gidenler yolda araçların durdurulması ve GBT kontrolü gibi uygulamalarla karşılaştı. Kontroller nedeniyle uzun araç kuyrukları oluşunca birçok kişi yürüyerek adliyeye ulaştı. Duruşmayı, yargılananların yakınlarının yanı sıra milletvekilleri, basın meslek örgütü temsilcileri ve gazeteciler ile birlikte AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri de takip etti.

“OHAL süresince Valilik kararıyla basın açıklaması yasaktır”

Cumhuriyet gazetesi yazar, muhabir ve yöneticilerine yönelik açılan dava öncesi Silivri Cezaevi önünde basın açıklaması gerginliği de yaşandı. CHP Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Utku Çakırözer ile DİSK Genel Başkanı Kani Beko’nun da aralarında bulunduğu grup duruşma salonunun karşısında bulunan alanda bir araya geldi. Burada barikat oluşturan jandarma, gruba “OHAL süresince Valilik kararıyla basın açıklaması yasaktır” şeklinde bildirimde bulundu. Sezgin Tanrıkulu ile jandarma komutanı kısa süre tartıştı. Jandarma komutanı söz konusu yazıyı göstererek okudu. Jandarma komutanı, tekrar basın açıklamasının yasak olduğunu söyledi ve grubun önünde barikat oluşturdu. Kısa süren sözlü tartışmanın ardından CHP Milletvekili Utku Çakırözer jandarmaların önünde kısa süreli açıklama yaptı.

“Cumhuriyet Davası için buradayız. Basın özgürlüğü için buradayız. Adalet için buradayız. Bu uygulamanın adı faşizmdir”

CHP Milletvekili Tanrıkulu, “Cumhuriyet Davası için buradayız. Basın özgürlüğü için buradayız. Adalet için buradayız. Bu uygulamanın adı faşizmdir. Bu uygulamalara her koşulda karşı çıkacağız. Bu uygulama hukuk dışıdır. Arkadaşlarımız 500 güne yakın mahpustur. Yol boyunca zulüm var barikat var. Buraya kimse gelemiyor. Burada yargılama değil zulüm yapılıyor. Ben avukatlık yaşamım boyunca cezaevi kampüsünün yanında duruşma olmayacağını ifade etmiştim. Cezaevinin yanında adliye olmaz, duruşma salonu olmaz ve buradan adalet çıkmaz. Yine de biz arkadaşlarımızın özgürlüğü için buradayız” dedi.

CHP Milletvekili Çakırözer ise gazetecilerin ve milletvekillerinin serbest bırakılmasının demokrasinin önünü açacağını, kendilerine yapılan uygulamanın doğru bir davranış olmadığını belirtti.

Kani Beko açıklama yapınca gözaltına alınmak istedi

Ardından Kani Beko mikrofonlara konuşmaya başladığı sırada jandarma tekrar açıklamanın yasak olduğunu belirtti.

Jandarma Kani Beko’yu gözaltına almak istedi, ancak tepkiler üzerine bu girişimden vazgeçildi. Milletvekillerini ve grup ardından duruşmayı izlemek için salona girdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica