Siyaset

“Vatan, uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır”

“Vatan, uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır”

TBMM Başkanvekili Kocaeli Milletvekili Haydar Akar: 3 Fidan… Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan (6 Mayıs 1972)

Türkiye’de gençlik hareketinin en önemli önderlerinden, emperyalizme, faşizme karşı omuz omuza mücadele etmiş, anti-emperyalist, vatansever ve Tam Bağımsız Türkiye’den yana olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idam edilişlerinin 50. Yıl dönümünde bir kez daha saygı ile anıyorum.

Anti-emperyalist, yurtsever, devrimci tutumlarından son nefeslerine kadar asla ödün vermeyen ve dimdik karşıladıkları ölümleriyle bile sonraki kuşaklara örnek olan Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 12 Mart faşizminin karanlık, puslu ortamında, haksız yere idam edilmeleri, toplumsal belleğimizde silinmesi olanaksız derin izler bırakmıştır.

Mücadeleyi ve direnci simgeleyen bu üç devrimci isim, idam sehpasında sonsuzluğa yürüyüşlerinin üzerinden geçen 50 yıla rağmen unutulmak bir yana, verdikleri mücadele ile tüm gençliğe yol gösterici olmuşlardır.

50 yıl önce idam edilen üç fidanımızı bu duygu ve düşüncelerle saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum. Deniz’in söylediği gibi “Vatan, onu parsel parsel satanların değil; Uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica