Doğa Tarım

Tuz Gölü'ndeki etkileşimi araştıracak

Tuz Gölü'ndeki etkileşimi araştıracakAyşe ALP (Aksaray Olay Haber) -Aksaray'da TÜBİTAK desteğiyle projesini gerçekleştirecek olan ASÜ Fen Edebiyat Fakültesi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Nihal Kenar, bitkiler arasındaki etkileşimi ortaya koyacak.  
İç Anadolu Bölgesinde yer alan tuzcul bataklıklar ve bozkırların dünyada benzeri olmayan ekosistemler olduğunu söyleyen Dr. Nihal Kenar, Tuz Gölü’nün tuzcul habitatlar içindeki önemine dikkati çekti. Kuşlar, arılar ve böcekler gibi tozlayıcı hayvanlarla, bölgede bulunan bitkiler arasındaki etkileşimi anlamanın, biyolojik varlığın korunması ve geliştirilmesi açısından son derece önemli olduğunu dile getiren Dr. Kenar, bu alandaki bilgilerin gerek yerel gerekse küresel düzeyde oldukça yetersiz olduğunu da anlattı.

“BİTKİ-TOZLAYICI ETKİLEŞİM AÇISINDAN ÖRNEK OLACAK”

“Hazırlanan proje ile bahsi geçen bölgedeki bitkileri ziyaret eden tozlayıcı hayvanları tespit etmeye ve tozlaşma sürecine etkilerini belirlemeye çalışacağız” diyen Dr. Kenar, “TÜBİTAK’ın da desteklediği projemiz birkaç açıdan önemli görünmektedir. Bunlardan ilki, iklim değişikliği, kirlenme, doğal kaynakların aşırı kullanımı, kentleşme gibi faktörler nedeniyle tozlayıcı hayvanların ve dolayısıyla endemik bitki türlerinin yoğunluğundaki azalmaya dikkat çekmek; ikincisi, tarımsal bitki destinasyonunda yaşanan azalmaların neden olduğu ekonomik kayıpları ortaya koymak; üçüncüsü ise etkili bir koruma ve geliştirme stratejisinin oluşmasını sağlamak. Bu çalışma, hem ülkemiz hem de dünya üzerindeki diğer tuzcul yaşam alanlarında bulunan bitki-tozlayıcı etkileşimleri açısından örnek bir modeli temsil edecektir” diye konuştu.
ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ise, ekosistemin korunması gibi kapsamlı bir amaca yönelik çalışmasında Nihal Kenar’a başarı dileklerinde bulundu. 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica