Genel

Sivas katliamının üstünden 25 yıl geçti acısı yüreklerde

Sivas katliamının üstünden 25 yıl geçti acısı yüreklerde Sivas’ta 1993 yılında Madımak Otelinin ateşe verilmesi sonucu yaşamını yitiren 37 kişi için kortej yürüyüşü düzenlendi. Sivas katliamının üstünden 25 yıl geçti acısı yüreklerde detaylar haberimizde…

Sivas katliamının üstünden 25 yıl geçti acısı yüreklerde

Valisi Davut Gül ve Cem Vakfı Genel Başkanı Erdoğan Döner, kentte 2 Temmuz 1993’te çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için eski Madımak Oteli binasında oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

Bu acı…

Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada, 25 yıl önce meydana gelen üzücü olay vesilesiyle İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasına karanfil bırakmak için geldiklerini söyledi. Olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı dileyen Gül, “Bu acı onların acısı olduğu kadar Sivas’ın genelinin, milletimizin, devletimizin acısıdır.” dedi.

“Milletimizin feraseti sayesinde bu plan tutmadı”

Gül, üzerinden 25 yıl geçen olayı tertipleyenlerin daha iyi anlaşıldığını belirterek, “O dönem hem Sivas olayları hem Başbağlar ülkemizi bir çatışma ortamına sürüklemek isteyen karanlık ellerin bir planıydı. Çok şükür milletimizin feraseti sayesinde bu plan tutmadı, tutmayacak.” diye konuştu. Farklılıkları zenginlik kabul ettiklerini vurgulayan Vali Gül, “Türkiye Cumhuriyetinin her bir vatandaşı, Türkiye Cumhuriyeti için birbirinden kıymetlidir. Bu vesileyle bir kez daha hem dışarıdan gelen hemşerilerimize hem burada anmaya katılan hemşerilerimize teşekkür ediyorum. Tekrardan hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı. Vali Gül ve beraberindekiler, anma programının ardından eski Madımak Oteli binasından ayrıldı.

Yürüyüş yapıldı…

Sivas’ta ikinci anma programı, Seyrantepe Mahallesinde yapıldı. Alevi-Bektaşi dernekleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar, Hacı Bektaş Veli Derneği önünde toplandıktan sonra saat 10.30 sıralarında yürüyüşe başladı. Anma programına katılanlar, Mevlana Caddesi güzergahını kullanarak, kent meydanı üzerinden eski Madımak Oteli bugünkü Bilim ve Kültür Merkezinin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne kadar geldi. Yürüyüş sırasında olayda yaşamını yitirenlerin yakınları ön safta yer aldı. ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’ sloganları atarak, ellerinde döviz ve fotoğraflar ile yürüyen binlerce kişi, eski otel binası önünde toplandı. Polis bariyeri ile kapatılan binanın önüne sadece siyasi parti temsilcileri ile olayda hayatını kaybedenlerin yakınları alındı.

“35 kişinin ismi tek tek okundu”

Otel binasının önüne ellerinde kaybettikleri yakınlarının fotoğrafları ile gelen aileler, gözyaşı döktü. Birbirine sarılan aile fertleri, önceki yıllardaki geleneği sürdürerek, müze yapılmadığı gerekçesiyle içeri girmeyip, ellerindeki fotoğrafları ve karanfilleri binanın önüne bıraktı. Bina önünde saygı duruşunda bulunulurken, yaşamını yetiren 35 kişinin ismi bu sırada tek tek okundu ardından semah dönüldü. Programa katılan sivil toplum kuruluşları adına açıklamalar okundu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları adına yapılan açıklamalarda, Madımak Otelinin müze yapılması konusundaki istek tekrarlandı. 26’ncı yıl dönümünde binanın müze olarak görülmek istendiği belirtildi.

“Üzerinden 25 yıl geçti…”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gani Kaplan da olayın üzerinden 25 yıl geçtiğini belirterek, bina içinde oluşturulan ve yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı alanda göstericilerden ölen Ahmet Alan ile Hakan Türkgil’in isminin kaldırılmasını istediklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bir an önce 2 tane katilin ismi buradan kaldırılsın”

“Dikkat ederseniz hiçbir şehit ailemiz yangından sonra içeriye girmedi. Burası yıllarca lokanta olarak kullanıldı. Sonra Özel İdare burasını bilim, kültür müzesi haline getirdi ancak buna rağmen ailelerimiz içeriye adımını atmadı. Bunun nedeni içeride 2 katilin ismi vardır. Katilin isimleri burada olduğu sürece hiçbir aile burayı ziyaret etmez. Bu hükümetten acil olarak talebimiz şudur. Bir an önce 2 tane katilin ismi buradan kaldırılsın. Nasıl ki Ankara Gar’ı katliamındaki katillerin ismi yazılmıyorsa nasıl ki 15 Temmuzdaki şehitlerin isimlerinin yanına katillerin ismi yoksa buradakilerin de lütfen, bir an önce isimleri kaldırsınlar. Burayı derhal Alevi kurumlarına teslim etsinler. Biz de en kısa zamanda ‘Sivas Şehitleri Utanç Müzesini buraya yapalım.” Konuşmaların ardından gruplar, geldikleri güzergahı kullanarak, alandan ayrıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica