Doğa Tarım

Köylerimizi Güvenli Yaşam ve Üretim Merkezlerine Dönüştürelim

Köylerimizi Güvenli Yaşam ve Üretim Merkezlerine Dönüştürelim

MARSİAD Genel Başkanı Bahri Odabaş, 6 şubatta yaşadığımız deprem felaketinin gösterdiği eksiklerimize dikkat çekti – akarhaber

Odabaş, yaşanan felaketler sonrası doğan fırsatla tersine göçü teşvik etmek için bulunduğu çağrıda şu ifadelere yer verdi:

“Çocukluğum orta okul dönemine kadar köyde geçti, 11 nüfuslu ailede, 10 kadar hayvanımız vardı. İki tanesiyle tarlalarımızı sürer, iki tane süt ineğiyle, süt, yoğurt, yağ, peynir ihtiyacımızı görür, diğerlerini de et için beslerdik.

Fındık bahçelerinde biten otlarla yazın 8 ay hayvanlarımızı doyurur, ovalarda yetiştirdiğimiz Buğday ve Mısırların sap, saman ve kepekleriyle 4 aylık kışlık hayvanlarımızın yiyeceklerini temin ederdik. Bir kuruş, yeme, gübreye, tohum, ilaç, mazot ve elektriğe para ödemezdik!

Şimdi, Bilgi ve Teknolojiyi kullanarak, hayvansal ve bitkisel atıklardan Biyogaz sistemiyle ve Güneş Enerji Panelleri ile Tarımsal üretim maliyetlerimizi sıfırladığımız gibi, ülkemizin tüm enerji ihtiyacını, elektrik, doğalgaz, akaryakıt dahil köylerimizde üretebiliriz!

Yanlış yönetim politikaları sonucu, çiftçilerin ürünleri para etmeyince, eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik problemleri nedeniyle şehre göç etmek zorunda kaldık.

Şimdi köydeki evlerimiz, tarlalarımız, ahır ve samanlıklarımız boş ve virane kaldı.

1959 yılında doğduğum, Düzce Akçakoca, Uğurlu Köyünde, rahmetli babam ve annem ve köydeki ilkokul bile okumamış Faik usta ile yaptığımız evimiz 4 deprem geçirdiği halde hala çizik yok, birkaç asır daha ayakta kalacak durumda.

Yaklaşık 20 yıldan beri, ülkemizin, gıda, enerji ve istihdam problemlerini kökünden çözecek projemizi hayata geçirmek için çırpınıyoruz.

Oysa bu depremde harcanacak paraların en fazla %10 ile tüm kentlerimizin en az yarısını tersine göçle tekrar köylere yerleştirebilir, toplam gıda, elektrik, istihdam ve enerji ihtiyacımızın tamamını köylerden karşılayabiliriz.

Ülkeyi yöneten ve yönetme iddiasında bulunan tüm liderlere çağrıda bulunuyorum, gelin bunu birlikte başaralım.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica