Siyaset

Körfez’liler Zamlara ve Hayat Pahalılığına Karşı Sokağa Çıktı

Körfez’liler Zamlara ve Hayat Pahalılığına Karşı Sokağa Çıktı … Her gün gelen zamlar, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan bizlerin yaşamlarını çekilmez hale getirmiş durumdadır. Yağa şekere doğalgaza elektriğe iğneden ipliğe gelen zamlarla nefes alamaz duruma geldik. detaylar haberimizde…

Körfez’liler Zamlara ve Hayat Pahalılığına Karşı Sokağa Çıktı

Körfez Zamlara Hayır Platformu, zamlara ve hayat pahalılığına karşı basın açıklaması gerçekleştirdi.

Körfez Zamlara Hayır Platformunun çağrısıyla Tütünçiftlik Viyadük altında bir araya gelen Körfez’liler zamlara ve hayat pahalılığına karşı “İnsanca bir ücret için birlikte mücadele edelim” dedi. Basın Açıklamasına Kocaeli Kögyar Derneği, Ordulular Derneği, Arık Derneği, Demirtaş Derneği, Kapıkaya Derneği, DİSK Emekli Sen, Eğitim İş Temsilciliği, Eğitim Sen Temsilciliği, Atatürkçü Düşünce Derneği, EMEP, HDP, CHP, İYİ Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi de katıldı.

İĞNEDEN İPLİĞE GELEN ZAMLARLA NEFES ALAMAZ DURUMA GELDİK

“Yandaşa değil emekçiye bütçe”, “Bu zamlarla yaşanmaz zamlar geri çekilsin” sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Körfez Emekli Sen Şube Başkanı Ali Oral okudu.

“Bizler işçiyiz. Bizler emekliyiz. Bizler esnafız. Bizler emeğiyle geçinmeye çalışan, 21.7 büyüyen ekonomiden pay alamayan milyonlarız. Her gün gelen zamlar, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan bizlerin yaşamlarını çekilmez hale getirmiş durumdadır. Yağa şekere doğalgaza elektriğe iğneden ipliğe gelen zamlarla nefes alamaz duruma geldik. İşçilere ve emeklilere verilen zam oranı yüzde 15’lerde kalırken, temel tüketim mallarına yüzde 30 ile yüzde 120 arasında zamlar gelmiş durumdadır. 2018’den bu yana mesken abonelerinin elektrik faturaları yüzde 122 civarında zamlandı. Kışın arifesindeyiz. Daha kombileri yakmadık ama sadece 2021 yılında doğalgaza 8 kez zam geldi. Sözün kısası dar gelirli yurttaşlara kaşıkla verilen ücret zamları, fahiş fiyat ve zamlarla yani kepçelerle bizden geri alınmış durumdadır.” dedi.

BÜYÜYEN EKONOMİDEN PAY ALAN İŞÇİ VE EMEKÇİLER DEĞİL MİLYONERLERDİR

Oral “Vergiler biz emekçilerin belini bükmüş durumdadır. Verginin vergisinin vergisini veren başka bir ülke yoktur. Sadece musluktan akan suya 5 vergi veriyoruz. Vergi sistemi zenginleri pas geçiyor. Vergi yükü emekçilerin sırtındadır. Binler değil, yüzbinler değil evet bu ülkede milyonlar işsiz. Gerçek işsizlik 10 milyona yaklaşmış durumdadır. Artık TÜİK bile işsizliği gizleyemiyor. Her 4 gençten biri işsiz durumdadır. Ülkede açlık sınırı 3.049 lira iken, milyonlarca emekli bırakın açlık sınırını asgari ücretin altında aylık almaktadır. Büyüyen ekonomiden pay alan işçi ve emekçiler değil, milyonerlerdir. Ekmeğimiz, ekonomimiz küçülmüştür. Cengizler, Limaklar, Rönesanslar, Kalyonlar, Kolinler, MNG’ler için ekonomi büyümüştür.

Sayıştay raporlarına göre 2020 yılında AKP’li Cumhurbaşkanı, tek başına 3 milyar liraya yakın harcama yaptı. Saray’ın bir günde harcadığı tutar, 10 milyon TL’yi geride bırakıyor. Bu rakamlar 2021 bütçesinde katlanarak artmaktadır. Bizler kara kara düşünüyoruz. Biz milyonlarca emekçi bir sarayın bütçesine yetmezken, 2021 yılında yapılan saraylarla birlikte 3 Sarayın bütçesine nasıl yeteceğiz?” ifadelerini kullandı.

Körfez Zamlara Hayır Platformu taleplerini şöyle sıraladı:

-Temel tüketim ürünlerine gelen tüm zamlar geri çekilmeli, yeni zamlar yapılmamalıdır.
-Ücretlerde iyileştirmeler yapılmalı, ek zam verilmelidir.
-Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalıdır.
-Gelirleri açlık sınırının altında olanların ve işsizlerin faturaları devlet tarafından ödenmelidir.
-Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz.

Açıklamada, “Biz Körfez Zamlara Hayır Platformu olarak tüm Körfez halkını bu taleplerin hayata geçirilmesi için birlikte mücadele etmeye zamlara karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz” denildi.

Zamlara ve Hayat Pahalılığına Karşı Birlikte Mücadele
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica