Ekonomi

İİSŞP: Sözleşmeler yenilensin, ücret artışı yılda iki kez belirlensin”

İİSŞP: Sözleşmeler yenilensin, ücret artışı yılda iki kez belirlensin” … Açıklamada, “Şu an sözleşme görüşmeleri süren metal, petrokimya başta olmak üzere birçok iş kolunda istenen ücret zammı yeni duruma göre düzenlenmelidir” denildi. detaylar haberimizde…

İİSŞP: Sözleşmeler yenilensin, ücret artışı yılda iki kez belirlensin”

ASGARİ ÜCRET GENEL ÜCRET OLMAKTAN ÇIKARILSIN

Asgari ücret dün en düşük 4 bin 253 TL olarak açıklandı, alınan gelir ve damga vergisi de kaldırıldı. Yapılan yüzde 50,5 oranında zam, kısmen beklentilere yanıt vermiş olsa da cebimizdeki paranın eriyişinin önüne geçmemiştir. Asgari ücretin açıklanmasından itibaren ne yazık ki ücretlerdeki erime devam etmektedir. Üstelik kapıda bekleyen zamlarda bu erimeyi sürdürecektir.

Dün yapılan bu artışla birlikte asgari ücret tamamıyla genel ücret haline gelmiştir. Artık işçilerin yüzde 80’i, asgari ücretli durumunda.4 bin 253 TL, birçok işyerinde özellikle sözleşmeli ve kalifiye işçi ücretlerinin üzerinde. Bu nedenle eski asgari ücretin üzerindeki maaşlarda da artış yapılarak, asgari ücret genel ücret olmaktan çıkarılmalı.

Asgari ücret işe ilk başlama ücretidir. Genel ücret olmamalı, bunun için fabrikalarda ücretlere yeni düzenlemeler yapılmalı ve sözleşmeler güncellenmelidir. Şu an sözleşme görüşmeleri süren metal, petrokimya başta olmak üzere birçok iş kolunda istenen ücret zammı yeni duruma göre düzenlenmelidir. Eski asgari ücretin üstünde alan ve yeni asgari ücretin belirlenmesi ile maaşları asgari ücretin altında kalan milyonlarca işçinin de sözleşmeleri yenilenmeli.

Bu tamamlayıcı sürecin gerçekleşmesi ve asgari ücretin işe yeni başlama ücreti haline getirilmesi, işçilerin ihtiyaçlarına bir nebze olsun yanıt verecektir.

Ayrıca döviz kurlarındaki ön görülemez dalgalanmalar ile TL’nin değer kaybı ve temel tüketim mallarına sürekli yapılan zamlar göz önünde bulundurularak ücretler 6 aylık dilimler halinde güncellenmelidir. İki ay sonra dahi ücretlerin aynı noktada durmayacağı göz önünde bulundurulduğunda, ücret artış döneminin 6 aya indirilmesi sınıfımızın enflasyon karşısında alım gücünü korumasının yollarından biridir.

Asgari ücretten gelir vergisinin kaldırılması önemli olduğu gibi temel tüketim mallarındaki vergi yüküde kaldırılmalıdır.

Sözleşmelerin yenilenmesi ve ücret artışlarının 6 ayda bir yapılması için gereken belidir. Ortak, bir arada mücadele etmek tek çıkar yoldur. Asgari ücret sürecinde bir araya gelen sendikalarımız bu birlikteliklerini güçlendirerek devam ettirmelidir. Asgari ücret genel ücret değildir ve bu nedenle sözleşmeler güncellenmelidir. Bu talepler için birlikte hareket etmenin yolları açıktır ve işyerlerimizden başlayarak tartışmalı ve adımlarını hep birlikte atmalıyız.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica