Genel

Gergerlioğlu muhasebecilerin sorunlarını Meclise taşıdı

Gergerlioğlu muhasebecilerin sorunlarını Meclise taşıdı Gergerlioğlu; “Bürokratik angaryaların artması muhasebecilerin çalışırken kalp krizi ve beyin kanaması geçirmesi suretiyle ölümüne sebep olmaktadır” dedi. detaylar haberimizde…

Gergerlioğlu muhasebecilerin sorunlarını Meclise taşıdı

HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, muhasebeciler haftasında, muhasebecilerin yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması için sorunu meclise taşıdı.

Ömer Gergerlioğlu; 1-7 Mart arası Muhasebe Haftası olarak kutlanmaktadır. Maalesef 2018’de Türkiye genelinde 6 muhasebeci yoğun stresli çalışma mesaisinde hayatını kaybetmiştir. Bürokratik angaryaların artması muhasebecilerin çalışırken kalp krizi ve beyin kanaması geçirmesi suretiyle ölümüne sebep olmaktadır. Muhasebecilerin en büyük sıkıntılarından biri de mevzuatın çok sık değişmesidir. Bunların takibi, büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Muhasebeciler sürekli cezalarla karşı karşıya kalmaktadır. Bir de muhasebeciler emeklerinin karşılığını alma noktasında da zorlanmaktadır. Yapılan mesaiye göre alınan ücretler çok düşüktür. Bu düşüklük yetmiyormuş gibi muhasebeciler alacakların tahsilatı konusunda da sıkıntı yaşamaktadır” dedi.

HDP Kocaeli milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun meclise verdiği soru önergesi:

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Anayasanın 98’ inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ ncı ve 99’ uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

Bu bağlamda;

1. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yıllara göre görevi başında hayatını kaybeden muhasebecilerle ilgili tuttuğu istatistik bilgi bulunmakta mıdır?

2. Yaşan ölümlerin sebeplerine yönelik Bakanlığın bir çalışması var mıdır? Muhasebecilerin görevleri başında genellikle kalp krizi, beyin kanaması vb. sebeplerle öldükleri iddiası doğru mudur?

3. Son 5 yıl içerisinde görevi başındayken hayatını kaybeden muhasebeci/mali müşavir sayısı kaçtır?

4. Muhasebecilere/Mali Müşavirlere danışılmadan ilgili mevzuatların, yönetmeliklerin değiştirildiği iddiası doğru mudur? Danışılarak mevzuatlar, yönetmelikler değiştiriliyorsa, muhasebecilerin/mali müşavirlerin önerileri ne derece dikkate alınmaktadır?

5. Hayatını kaybeden muhasebecilerin iş yoğunluğundan dolayı stres yaşadıkları ve bu stresle birlikle yorgunluğun getirdiği rahatsızlık ve ölümler yaşandığına dair muhasebeci/mali müşavirler tarafından belirtilmektedir. Bu sebeplerden ötürü Bakanlık ilgili mevzuatlarda, yönetmeliklerde ve çalışma koşullarında yoğunluğu azaltacak çalışmalar yapmakta mıdır?

6. Bilindiği üzere hukukta mücbir sebepler kavramı yer almaktadır. Hukuk çalışanları zorlayıcı sebeplerden dolayı (ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer haller) çalışmalarına ara vermekte, izin almaktadırlar. Muhasebeciler/Mali Müşavirler, bu sebeplerden ötürü çalışmalarına ara vermemektedir. Muhasebeciler/Mali Müşavirler için de mücbir sebeplere ilişkin bir hak tanınacak mıdır?

7. Aniden değiştirilen mevzuatların öğrenilmesi için Bakanlık, muhasebe/mali müşavirlere eğitim vermekte midir? Vermiyorsa, neden vermemektedir? Bununla ilgili bir çalışma düşünülmekte midir?

8. Muhasebeciler/Mali Müşavirlerin mesailerinin arttığı yönünde bilgiler doğru mudur? Bu bilgilere istinaden verilen maaşlarda bir yükseltme düşünülmekte midir?

9. Aniden değiştirilen mevzuatların uygulanmasına yönelik verilen cezalar hakkında düşüş yaşanacak mıdır? Uygulanan cezaların yüksek olması adil midir?

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica