Mecit Ünal

Felaket özlenirmi…

Felaket özlenirmi… Değirmen Ailesinin istediği 393 bin liralık tazminat için ise, “Felaketi özlenir hale getirecek kadar çok” savunmasını yapacak kadar vicdan fukarası zavallı okumuş tuzu kuru olan yağdanlıklar… Felaket özlenirmi… detaylar yorum/haberimizde…

Felaket özlenirmi…

13 Mayıs 2014 tarih sayfalarına “Soma Maden Cinayeti” olarak geçti. Sayıları net olmamakla birlikte 301 maden işçisi tedbirsizlik ve denetim eksikliği nedeniyle Soma’da maden ocağında yeraltında canverdi.

23 Mayısta Bilirkişi Ön İnceleme Raporu kamuoyu ile paylaşıldı

Soma Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu’nun, Olay Yeri İnceleme, Keşif Tutanağı ve Bilirkişi Ön İnceleme Raporuna göre “Bilirkişi heyeti yaptığı inceleme sonucunda madenlerde izin verilen azami konsantrasyon olan 50 PPM’nin üzerinde çok sayıda karbonmonoksit ölçüm kaydı olduğunu tespit ettiklerini” söylüyorlar.

…taşıma bandının komple yandığı…

Ön inceleme raporunu düzenleyen 6 kişilik bilirkişi heyeti raporunda; “Gerekli önlemler alınarak ocak girişinden yaklaşık olarak bin 400 metre yerin altına inildi. Yerin altına inilirken yerin yaklaşık olarak bin metresine kadar söz konusu yerin jeolojik yapısının kömür değil, taş olduğu… bin metrede U2 elektrik trafosunun bulunduğu… söz konusu trafoda Elektrik Bilirkişisi Prof. Dr. Eyüp Akpınar tarafından detaylı incelemelerin yapıldığı… daha da ilerilere gidildikçe yangının ilk belirtisi olan taşıma bandının komple yandığı… yanmaya bağlı taşlarda siyahlıkların olduğu, tahta tahkimatların yanması üzerine taşların yer yer tabana düştüğü… tabanda ayrıca soğutma çalışmalarının belirtisi olarak suların bulunduğu, yer yer bu suların gölet haline geldiği, bunun derinliği çoğu zaman 30-40 cm. civarında olduğu… taşıma bandının en son yandığı kısma kadar ayrıca elektrik kablolarının dış yüzeninin de içerisindeki bakır kablo görülecek şekilde yandığı… ilerilere gidildikçe kısım kısım göçüklerin bulunduğu… madenin üst ve yanlarında bulunan tahta tahkimatların yanık olduğu ve kısmen yenilendiği, kazanın meydana geldiği noktaya yaklaşıldığında soğutma çalışmalarından dolayı su akışının devam ettiği, sıcaklığın arttığı, bu sıcaklığın nedeninin çelik bağlar arasındaki tahta tahkimatların soğumadığından olduğu görüldü” ifadelerine yer vermişti.

Nihayetinde 301 madencinin canına mal olan cinayetin üstünden nerdeyse 50 gün geçti, henüz hükümetin verdiği sözlerden bir teki bile yaşama geçmiş değil.

Madende yaşamını yitiren işçilerden İsmail Değirmen’in eşi Gamze Değirmen, çocukları Yağmur ve Mehmet Han Değirmen adına, avukat Ünal Demirtaş maddi ve manevi tazminat davası açtı.

393 bin lira tazminat isteniyor

Avukat Ünal Demirtaş tarafından, Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, TKİ Genel Müdürlüğü, Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine, Gamze Değirmenci için 150 bin, çocukları için ise 120’şer bin lira manevi ayrıca her biri için 1000’er lira maddi tazminat olmak üzere 393 bin liralık tazminat isteniyor. Ayrıca, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerinin, araçlarının, üçüncü kişilerdeki istihkaklarının (hak ediş) ve teminat mektuplarının, üçüncü kişilerin üzerine devrinin engellenmesi için ihtiyati tedbir konulması ve madende ölen İsmail Değirmen’in işe başladığı tarihten itibaren, davalı Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün işçisi olduğunun tespiti de isteniyor. Bunun üzerine Soma 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi de, soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin mallarına tedbir kararı koyuyor.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. avukatlarından gelen savunma ise akıllara durgunluk verecek nitelikteydi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. avukatları, yangının çıkış nedeninin belli olmadığını; suikast sonucu dahi olabileceğini, bu nedenle de şirket yöneticilerinin kusurlu olmadığını ileri sürüyorlar.

Değirmen Ailesinin istediği 393 bin liralık tazminat için ise; “Felaketi özlenir hale getirecek kadar çok” savunmasını yapacak kadar vicdan fukarası zavallı okumuş tuzu kuru olan yağdanlıklar…

Şirket avukatları ayrıca, “ihtiyati tedbirin sürdürülmesi şirketin iflasına neden olacaktır, işçi yakınları tazminat kazansalar bile bu paralarını da tahsil edemeyeceklerdir” diyerek aba altından sopa gösterecek kadar terbiyesizleşebilmekteler.

Somayı unutmak, unutturmak insanlığın test edildiği andır…

Yaşama dair var olanların farkında olmanız dileğiyle…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica