Siyaset

EMEP: “Sendikalaşmayı yok sayan sistemi değiştirmemiz gerekiyor”

EMEP: “Sendikalaşmayı yok sayan sistemi değiştirmemiz gerekiyor”

Yetkili sendikalarını tercih ettikleri için işten atılan 30 MKS işçisinin mücadelesi sürüyor. MKS işçilerini ziyaret eden Emek Partisi, “Burada çalışan binlerce işçinin umudu haline geldiniz” dedi – akarhaber

Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan işçiler 14 Şubat’ta direnişe başlamış, 28 Şubat’ta ise yasal grev kararı almıştı. İlk günden bu yana mücadelelerini sürdüren işçilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Marmara Geri Dönüşümcüler Organize Sanayi Bölgesinde bulunan MKS fabrikası önünde işçileri ziyaret eden Emek Partisi, dayanışma içerisinde olduklarını belirtti.

EMEP, MKS işçileri Grevinde
EMEP, MKS işçileri Grevinde

“İŞÇİLER HUKUK ÖNÜNDE MAĞDUR OLUYOR”

“İş ekmek özgürlük”, “MKS işçisi yalnız değildir” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarının atıldığı ziyarette konuşan Emek Partisi Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, “İşçilerin iki sendikaya birden üye olabileceklerini ballandıra ballandıra anlattılar. Oysa işçiler sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışabilmek için sadece bir sendikaya üye olduklarında dahi en az 5 yıl hukuk önünde mağdur oluyorlar. Bu yetmiyor, sarı sendikalar eliyle işçilerin ekmeklerini bir dilim daha çoğaltma isteği ellerinden alınıyor. O açıdan MKS işçileri iyi bir örnek ortaya koydu. Birleştiler, sendika hakları için yeniden bir araya geldiler. Ama patronların oyunu bitmedi. Bu sefer işçileri haksız bir şekilde işten atarak üretime bir şekilde devam etmeye çalıştılar” dedi.

“İŞÇİLERE UMUT OLUYORSUNUZ”

MKS işçilerinin diğer işçilere umut olduğunu belirten Akar, “AKP döneminde 200 bin işçinin grevi yasaklandı. Artık işçilere insanca bir yaşamı, sendikalaşmayı dar eden sistemi değiştirmemiz gerekiyor. MKS işçileri birleşecek, direnecek ve kazanacak ama sadece bu yetmiyor. Bütün sendikalar mücadele etmeli. Biz birleşince kazanımın elde edileceğini bu bölgede gördük. Siz umut veriyorsunuz işçilere. Marmara Geri Dönüşümcüler Organize Sanayi Bölgesinde daha önce grev yaşanmamış, direniş yaşanmamış. Burada çalışan binlerce işçinin umudu haline geldiniz. Biz Emek Partisi olarak mücadelenizi her yerde dile getireceğiz, emekçilere anlatacağız” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

2012 yılında Birleşik Metal-İş’te örgütlenerek sendikalaşma mücadelesi veren MKS Transformatör işçileri, önce patronun baskıyla sendikadan istifa ettirildi. Tekrar 2018’de Birleşik Metal-İş’e üye olan işçiler bu sefer de patron eliyle Özçelik-İş’e üye yapıldı. İşçiler yıllar süren mahkemenin ardından kesinleşmiş yetkinin gelmesiyle Birleşik Metal-İş’e tekrar üye oldu. Bu sefer de Özçelik-İş’ten istifa ederek tekrar Birleşik Metal-İş’e üye olan 30 işçi işten atıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica