Siyaset

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sona erdi

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün yoğun gündemle toplandı. AK Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan kabine toplantısı sona erdi

Erdoğan, gündeminde Rusya-Ukrayna Savaşı, tahıl koridoru ve ekonomideki gelişmeler olan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu.

Kabine toplantısının ardından konuşan Erdoğan, günümüzdeki enflasyonun 1994 ile 2001’deki krizlerden farklı olduğunu savunarak şunu söyledi: “Çünkü bugün yaşadığımız enflasyon bütçe ve işsizlik kaynaklı değil; küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketlerinin sonucudur. Yani maliyet odaklı enflasyondur.”

Erdoğan “gemi” mesajını da yeniden gündeme taşıyarak şu sözlere yer verdi:

“Unutmayın; hepimiz de aynı Türkiye gemisinin içindeyiz. Bu gemi hızla yol alırsa kazanan hepimiz olacağız. Bu gemi, güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan deliklerden su alarak batarsa hepimiz boğulacağız.”

MISIR ALIM FİYATI 5 BİN 700 TL

Mısır alım fiyatını açıklayan Erdoğan, “Sırf paradan para kazanmak adına yatırım yapmamak üretmemek satmamak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Biz bu gelişmeleri takip ediyoruz. tespit ettiğimiz sorunların ahlaki temelli olduğunu gördüğümüz için çözüm yolları arıyoruz. Piyasada denetimleri sıkılaştırdık. Dövize ve altına yönelen kredi akışının önünü kestik. Tarım ürünlerine hakkı olan alım fiyatları verdik. Mısır üreticilerimize de müjde vermek istiyorum. TMO hasta dönemi yaklaşan mısır alım fiyatını ton başına 5 bin 700 lira olarak uygulayacaktır” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

ENFLASYON KARŞILAŞTIRMASI

Yüksek enflasyonu 1994 ve 2001 krizleriyle karşılaştırmak sadece bize değil, vatandaşlarımıza yapılmış haksızlık olur. Çünkü bugün yaşadığımız enflasyon bütçe ve işsizlik kaynaklı değil; küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketlerinin sonucudur. Yani maliyet odaklı enflasyondur.

Dünyanın pek çok yerinde yapıldığı gibi finansal dalgalanmalar ve varlık hareketleri üzerinden soymayı alışkanlık haline getirenler bizi aynı yola sokmak için canhıraş bir gayret içindedirler.

FAİZ MESAJI

Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil; yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı ve cari fazlayı artırmaktır.

Vatandaşlarımızdan ve iş dünyamızdan tek ricam kendi ülkelerine ve dolasıyla kendi ülkelerine ve kendi parasına güvenmeleridir.

“HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ”

Unutmayın; hepimiz de aynı Türkiye gemisinin içindeyiz. Bu gemi hızla yol alırsa kazanan hepimiz olacağız. Bu gemi, güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan deliklerden su alarak batarsa hepimiz boğulacağız.

Kamu finans kuruluşlarından iş dünyamızı ve vatandaşlarımızı desteklemek için verdiğimiz düşük maliyetli Türk lirasını götürüp dövize veya altına yatırmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Devletin üretimi ve istihdamı teşvik etmek için sağladığı kolaylıkları amacı dışında kullanmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir.

Verdiği hizmete, sattığı ürüne enflasyonla ve girdi maliyetleriyle izahı olmayan fiyatlar koyarak piyasanın dengesini bozmak Türkiye gemisinde delik açmak demektir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica