Ekonomi

Haber-Sen PTT’nin engellemelerine karşı dava açacak

Sendikalardan idareden izin almasını isteyen yazının altında ise PTT AŞ İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Yaz’ın ismi bulunuyor. Memur-Sen Ankara İl eski Başkanı Ali Yaz’ın daha önce sendikacılık yapmasına rağmen sendikalara “Bizden izin alın” demesi tepki çekti.

Haber-Sen PTT’nin engellemelerine karşı dava açacak … “Haber-Sen, sendikal faaliyet için idareden izin alınmasını isteyen PTT AŞ’ye karşı sendikal faaliyetlerin engellenmesini gerekçe göstererek dava açacak…” detaylar haberimizde…

Haber-Sen PTT’nin engellemelerine karşı dava açacak

Haber-Sen, sendikal faaliyet için idareden izin alınmasını isteyen PTT AŞ’ye dava açıyor. Sendikal faaliyetlerinin engellenmeye çalışıldığını belirten Haber Sen, yazının iptal edilmesini istiyor. Konuya ilişkin Evrensel’e konuşan Haber-Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Yaşar Polat, “Sendikal faaliyetlerimizin engellenmesine, örgütlenme hakkımızın gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“idareden izin alınmasını isteyen bir yazı gönderdiler”

PTT AŞ 7 Ağustos 2020 tarihinde sendikal faaliyet yürütülmesi için idareden izin alınmasını isteyen bir yazıyı sendikalara gönderdi. İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı tarafından gönderilen yazıda, “4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince şirketimizin yer aldığı Basın Yayın ve İletişim Hizmet kolunda faaliyet gösteren sendika yetkililerinin mesai saatleri içerisinde ve iş yerlerinde sendikal faaliyetlerini yerine getirirken idarenin işleyişinin engellenmemesi, sunulan hizmetin aksamaması, kurum personeli ve hizmet alanların bilgi güvenliğinin tehlikeye düşürülmemesi, yapılacak faaliyetler için uygun ortamın sağlanması amacıyla idareden izin alması, bunu da makul bir süre önce gerçekleştirmesi gerekeceğinden bu konuda gereken hassasiyetin gösterilmesi, sendikal çalışmada bulunan personele bu şartlar doğrultusunda ve konunun yasal boyutları çerçevesinde gereken kolaylığın gösterilmesinin gerektiği” belirtildi.

Sendikalardan idareden izin almasını isteyen yazının altında ise PTT AŞ İnsan Kaynakları Daire Başkanı Ali Yaz’ın ismi bulunuyor. Memur-Sen Ankara İl eski Başkanı Ali Yaz’ın daha önce sendikacılık yapmasına rağmen sendikalara “Bizden izin alın” demesi tepki çekti.

HABER-SEN BU HAFTA DAVA AÇACAK

KESK’e bağlı Haber-Sen, sendikal faaliyetlerini engellemeye yönelik müdahaleyi bu hafta yargıya taşıyacak. Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine başvuracak olan sendika, PTT’nin uluslararası sözleşmelere ve hukuka aykırı olarak sendikalara tanınan faaliyet özgürlüğünü ihlal eden yazısının iptalini isteyecek. Yazının geri çekilmesini istediklerini ama PTT’nin yanıt vermediğini aktaran Haber-Sen, “Sendikal faaliyet öncesinde idareden izin alınması halinde sendikanın çalışmalarına ve programlarına kamu makamınca müdahale edilmiş olunacaktır. Kurumdaki yöneticilerin inisiyatifi ve kontrolünde sendikal çalışma yapılması anlamına gelecektir. Yasalarla ve uluslararası sözleşmelerle sendikalara tanınan haklar davalı idarenin işlemi ile ortadan kaldırılmak istenmektedir” diyecek.

‘SENDİKALAR İŞVERENDEN İZİN ALMAZ’

Gazetemize konuşan Haber-Sen Genel TİS ve Hukuk Sekreteri Yaşar Polat, sendikaların işyerinde örgütlenme çalışması için işverenden veya idareden izin almasına gerek olmadığını söyledi. Örgütlenme çalışması kapsamında gittikleri işyerlerinde idarecilerle nezaketen görüştüklerini ama herhangi bir toplantı veya görüşme için izin istemelerinin söz konusu olamayacağını belirten Polat, “Sendikal özgürlüklerimiz idarecilerin iki dudağı arasına bırakılmak isteniyor. Ancak sendikal faaliyetlerimizin engellenmesine, örgütlenme hakkımızın gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica